Lokální

Confirmo - kryptoměnová platební brána

Bitperia

May 6, 2024

5

Min

Confirmo je kryptoměnová platební brána, kterou za měsíc proteče téměř miliarda korun. Pojďme se společně podívat, co všechno za 10 let své existence dokázali.

Tento článek je dalším z našeho seriálu o českých a slovenských kryptoměnových firmách. Nejedná se o placenou propagaci.

Confirmo je první platební brána založená v Evropě. Obchodníkům po celém světě dnes zpracovává platby za více než sedm set milionů korun měsíčně, a toto číslo stále roste. Představuje nejjednodušší způsob, jak nabídnout zákazníkům platby v kryptoměnách bez toho, aby se jimi obchodník musel zabývat v účetnictví nebo vytvářel peněženky. V Čechách můžete přes Confirmo zaplatit top 10 kryptoměnami v online lékárně Pilulka, koupit 3D tiskárnu od Prusa Research, hardwarovou peněženku od Trezoru nebo zaplatit oběd pomocí Qerka. Confirmo se také stará o 1 % celkového obratu Alzy, které představuje platby v kryptoměnách u tohoto obchodníka v řádu stovek milionů korun. Confirmo je další z řady tuzemských krypto firem, které prorazily i v zahraničí, a tím přispívá k dobrému jménu českého kryptoměnového průmyslu.

Rychlá platební brána pro každého

Platební brána Confirmo vznikla v roce 2014, kdy ji založili Daniel Houška a Roman Valihrach. Od svého vzniku několikanásobně zvýšila své obraty, až v roce 2023 přesáhla hodnotu 5,5 miliard korun. Jedná se o čtyřnásobek předchozího roku, kdy obrat Confirma dosáhl částky 1,6 miliardy korun. Z těchto čísel je zřejmé, že Confirmo využívá stále více obchodníků po celém světě, kteří chtějí svým klientům nabídnout rychlé kryptoměnové platby. Toto potvrzuje také CEO společnosti Anna Štrébl, která popisuje frustraci klientů z přístupu tradičních bank a jejich nadšení z rychlé a snadno nastavitelné kryptoměnové platební brány.

Zakladatelé Confirma Daniel Houška a Roman Valihrach

Velký potenciál společnosti Confirmo viděli také investoři ze skupiny Miton. Ti do platební brány investovali v roce 2022 v rámci krypto fondu Miton C a podpořili tím další růst Confirma, které je dlouhodobě stabilní a ziskovou společností. Také proto ji zařadil americký Forbes mezi nejlepší globální kryptoměnové brány současnosti. Přestože většinu byznysu dělá Confirmo v zahraničí, stále zůstává ve spojení s českou kryptoměnovou komunitou. Sympatickou Annu Štrébl jste mohli slyšet ve Stackuj.cz podcastu nebo na konferenci ChainCamp. Zakladatele Daniela Houšku a právníka Františka Vinopala zase jako hosty živých vysílání Bitcoinového kanálu. Všichni zmínění se účastní také řady kryptoměnových konferencí, kde mluví o bitcoinových platbách.

Anna Štrébl, CEO společnosti

Hlavní misí Confirma je nabídnout podnikatelům, firmám a dalším obchodníkům snadno ovladatelnou platební bránu, kterou mohou nabízet svým zákazníkům pro platby v kryptoměnách. Kromě klasické internetové brány nabízí Confirmo uživatelům také e-mailové faktury, POS appku pro chytrá zařízení a platební tlačítko pro platby na fixní částku nebo dobrovolné příspěvky. Zatímco s platební bránou se nejčastěji setkáte v internetových obchodech, e-mailové platby preferují obchodníci s méně častými a dražšími transakcemi, POS appku využijí zase stánkaři a menší obchodníci s menšími a častějšími transakcemi. Tlačítko pro dobrovolné příspěvky mohou využít například neziskovky, projekty financované crowdfundingem nebo influenceři. Ať už se obchodník rozhodne využít kteroukoliv z variant pro vystavení kryptoměnové faktury, po jejím uhrazení nalezne své prostředky v přehledném dashboardu, kde může sledovat své příjmy, transakce a převody měn. 

Mezi největší výhody Confirma patří možnost okamžitého převodu přijatých kryptoměn na fiat a snadná správa prostředků. Prodejce sám se tedy rozhodne, zda chce držet fiat nebo vybrané kryptoměny. Tuto volbu může kdykoliv libovolně změnit. Obchodník díky Confirmu nemusí zakládat kryptoměnové peněženky, řešit bezpečné uchování seedu ani se starat o transakce. Nemusí vlastně ani vědět, jakou kryptoměnou zákazník zaplatil, protože na svůj firemní účet vždy dostane prostředky v jeho preferované měně. 

Krásným příkladem je spolupráce se společností Qerko, která umožňuje zákazníkům restaurací platit přímo “od stolu”. Spolupráce Qerka a Confirma ze dne na den otevřela možnost plateb kryptoměnami ve více než tisícovce restaurací a hospod po celé České republice i na Slovensku. Confirmo ihned převede přijaté krypto na fiat aniž by obsluha tušila, že zákazník právě zaplatil kryptoměnou. 

Na grafech níže lze vidět použití kryptoměn při platbě pomocí Confirma:

Bitcoin v součtu tvoří přes 63 % celkového počtu transakcí. Zatím stále převládá on-chain nad Lightning Network.
Nejpoužívanější kryptoměny pro velké transakce. Druhé místo zaujímá bitcoin, aktuálním vítězem je USDT.

Confirmo nahrazuje bankovní převody

Přestože je platební brána od Confirma k dispozici každému obchodníkovi, největší část byznysu aktuálně tvoří Forexové a Prop tradingové firmy, jako je například česká FTMO. Prop tradingové společnosti operují celosvětově, a krypto v takovém businessu nabízí skvělou alternativu pomalým a drahým mezinárodním fiatovým platbám. K tomu všemu se navíc přidává vyšší množství refundovaných plateb a fakt, že většina bank považuje tradingový finanční sektor za vysoce rizikový. Podle toho také vypadají podmínky spolupráce tradingových platforem s tradičními bankami.

Tento problém řeší Confirmo pomocí kryptoměn, které lze posílat rychle a levně po celém světě. Tradingové společnosti mohou díky Confirmu přijímat kryptoměny a na svůj účet si nechat vyplatit lokální měnu, nebo klidně štosovat saty a své zisky si nechat vyplácet na kryptoměnovou peněženku. V první řadě si ale mohou zákazníci těchto platforem nabíjet své obchodní účty pomocí kryptoměn bez toho, aby sama platforma musela ve svém účetnictví kryptoměny zohledňovat. Confirmo stejným způsobem umožňuje obchodníkům také vyplácet své zaměstnance v kryptoměnách, platit jimi účty dodavatelům nebo vyplácet tradery. Převod měn vždy řeší Confirmo a stává se tak skvělým prostředníkem mezi obchodníky a jejich klienty. Přestože aktuálně potenciál Confirma využívají především globální tradingové společnosti, všechny výhody této české platební brány může využít kterýkoliv malý obchodník u nás i v zahraničí.

Zdaleka nejdůležitější službou Confirma je jednoduše nastavitelná platební brána. Za její používání obchodník platí pouze 0,8 % z každé transakce, bez jakýchkoliv dalších poplatků.

Brána umožňuje vytvářet faktury, u kterých si zákazník sám zvolí preferovaný způsob platby. Aktuálně Confirmo přijímá bitcoin (včetně Lightning Network plateb), Ethereum, USDT (Ethereum, Tron, Arbitrum, Optimism, Polygon), Tron, Solanu, USDC (Ethereum, Arbitrum, Optimism, Polygon), Litecoin a Polygon. Nezáleží přitom, zda obchodník kryptoměny zná, protože svou platbu obdrží v jeho zvolené měně a o kryptoměny se vůbec nemusí starat. Díky okamžité směně kryptoměn za fiat se obchodník nemusí obávat ani volatility, protože platbu obdrží ve své měně ihned podle aktuálního kurzu přijaté kryptoměny. Všechny platby pak obchodník uvidí v rozhraní Confirma, které lze snadno propojit s vlastním firemním CRM pomocí API. Obchodníci tak mohou vytvářet faktury přímo ze svého vlastního rozhraní. Confirmo lze na pár kliknutí integrovat také do WooCommerce a během několika chvil nastavit kryptoměnové platby v internetovém obchodě postaveném na Wordpressu.

Na kryptoměnovou fakturu a celý proces úhrady se můžete podívat v tomto odkazu, kde je k dispozici zkušební platba.

Malé obchodníky, stánkaře, majitele kamenných obchodů nebo třeba umělce prodávající své výtvory určitě potěší mobilní aplikace, která z mobilu či tabletu udělá během 5 minut plnohodnotný platební terminál. Tu stačí stáhnout a propojit s účtem Confirmo. Ihned poté mohou začít přijímat platby za své produkty či služby kdekoliv za pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Aplikace umožňuje platby pouze přes Lightning Network. Zákazníci ji mohou provést pomocí QR kódu nebo NFC tagu, pokud tuto možnost zařízení podporuje, a samozřejmě také bolt kartou. 

Platební terminál v mobilu od Confirma mohou obchodníci používat už téměř dva roky. Používání POS terminálu je zdarma a Confirmo ani neúčtuje žádné poplatky za transakce- vše s cílem co nejvíce podpořit rozšíření používání kryptoměnových plateb.

CEO Anna Štrébl a vize Confirma

Na celosvětovém úspěchu Confirma mají jistě hlavní zásluhu zakladatelé společnosti Daniel Houška a Roman Valihrach, kteří nápad na kryptoměnovou platební bránu realizovali. V posledních letech je ale ve spojení s platební bránou Confirmo vidět především Anna Štrébl. Ta navštěvuje podcasty i konference a převzala pozici CEO Confirma od Daniela Houšky.

Anna Štrébl získala magisterský titul na Oxfordu a dříve vedla tým britského Ministerstva mezinárodního obchodu, který pomáhal britským firmám v 10 zemích Evropské unie s přípravou na Brexit. Po této zkušenosti zatoužila po práci v technologickém startupu a zároveň se nadchla pro kryptoměny. Tato kombinace nakonec vyústila v nástup do Confirma, kde rychle ukázala své schopnosti a po roce u společnosti převzala pozici CEO. 

Její schopnosti dokládá také fakt, že se obrat Confirma během jejího krátkého působení zpětinásobil. 

Pokud by vás zajímal pohled Anny Šrébl na kryptoměny a altcoiny, rozhodně doporučujeme podcast Pepy Tětka. V něm Anna mluví nejen o Confirmu a kryptoměnách, ale také o své práci na britském Ministerstvu mezinárodního obchodu, regulacích Evropské unie nebo bitcoinu v Africe.

Kromě sympatické výkonné ředitelky má Confirmo také sympatickou vizi adopce bitcoinu a kryptoměn. Přestože v Česku a na Slovensku většina uživatelů kryptoměny „hodluje“, Confirmo věří, že to nejdůležitější pro ekosystém jsou především transakce. Koneckonců i Satoshi Nakamoto v jednom ze svých mailů varoval před vnímáním bitcoinu jako investičního prostředku. Zřejmě proto také whitepaper pojmenoval „A Peer to Peer Electronic Cash System“, ne „The Non-inflationary Investment Vehicle“. Confirmo dělá transakce jednoduché a dostupné pro všechny, včetně uživatelů, kteří nemají s kryptoměnami žádné zkušenosti a nechtějí je držet. Díky tomu nabídne svým zákazníkům platbu kryptoměnami daleko více obchodníků, což pomůže propagovat bitcoin a další kryptoměny také jako platební prostředek. Ze stejného důvodu spravuje kryptoměny obchodníků a nabízí okamžitou konverzi do fiatu. Přestože nastavit hardwarovou peněženku dnes není žádný problém, pro firmy a širší veřejnost je to stále zásadní překážka k adopci. Díky Confirmu se ale nemusí kryptoměnami vůbec zabývat a mohou nabídnout svému zákazníkovi platbu v jeho preferované kryptoměně a sami inkasovat fiat. 

Tímto způsobem chce Confirmo ukázat, že kryptoměny lze používat v legitimním byznysu snadno a transparentně. Také Satoshi Nakamoto se v jednom ze svých mailů zmínil, že anonymní platby mohou působit nedůvěryhodně, což rozhodně nepřispívá k tomu, aby byly kryptoměny vnímány jako legitimní platební prostředek. Některé velké společnosti, včetně Confirma, se tedy snaží ukázat, že kryptoměny mohou být součástí mainstreamových platebních metod a mohou usnadnit finanční transakce v dnešním globálním světě. Tomu odpovídá také snaha vyjednat přijatelný kompromis v otázkách regulace kryptoměn, nabídnout transparentnost a umožnit širokou adopci kryptoměn jako běžné platební metody.