Lokální

Coinmate – první kryptoměnová burza v Česku

Bitperia

October 1, 2024

5

Min

Coinmate je nejstarší a nejdéle fungující česká kryptoměnová burza. Od roku 2014 poskytla možnost nákupu kryptoměn už téměř 120 000 registrovaným uživatelům z České republiky, Slovenska i dalších zemí střední a západní Evropy.

Tento článek je dalším z našeho seriálu o českých a slovenských kryptoměnových firmách. Nejedná se o placenou propagaci.

Burzu Coinmate založili Roman Valihrach a Daniel Houška. První jmenovaný je absolvent mezinárodního obchodu a finančního řízení podniků na Vysoké škole ekonomické v Praze. Dříve působil jako IT konzultant ve společnosti Accenture. O Bitcoinu říká, že je největší vynález 21. století a má potenciál zefektivnit finanční trhy“. Daniel Houška absolvoval informační management na Vysoké škole ekonomické v Praze a má jasno v tom, že zatímco my žijeme ve 21. století, naše platby tam ještě nedorazily“.

Pivo za bitcoiny aneb burza na český způsob

Roman s Danem v roce 2011 spatřili v Satoshiho vynálezu obrovský potenciál. Začali jej těžit, prodávat za tehdejších 45 dolarů a jako jedni z prvních v České republice také  popularizovat. Objevili se i v pořadu Sama doma. Jejich nadšení pro bitcoin bylo tak velké, že se zúčastnili jedné z prvních konferencích, která se pořádala v San José (USA) a návštěvníkům tam za bitcoiny prodávali českou Plzeň.

Roman a Dan v roce 2013, těsně předtím, než založili Coinmate.

Začátkem minulé dekády v Česku prakticky neexistovalo bezpečné, transparentní a nízkorizikové místo, kde by uživatelé mohli nakupovat a prodávat bitcoin. Nákup skrz krypto směnárny je vždy dražší a hlavně v případech zahraniční směnárny kurzově nevýhodný.

Nákup a prodej byl také výrazně rizikovější především kvůli nedostatečné regulaci a právní ochraně, nízkému povědomí a malým zkušenostem veřejnosti. Svou roli sehrály také technologické výzvy spojené s ukládáním a používáním kryptoměn, riziko častých kybernetických útoků na burzy či nedostatek likvidity na trhu. Coinmate chtěla tyto překážky odstranit a zprostředkovat tuzemským uživatelům bezpečí, české rozhraní a výhodný nákup.

Provozovat bezpečnou kryptoměnovou burzu ale není nic jednoduché. Dokazuje to také fakt, že i po deseti letech je Coinmate stále jedničkou na českém trhu. Toho si všiml také investiční fond Miton C, který v kryptoměnách vidí obrovský potenciál pro celou společnost a v roce 2022 se rozhodl do Coinmate investovat.  

Co burza Coinmate nabízí českým uživatelům?

Ve zkratce – výhodný nákup za české koruny + jedno z nejrychlejších zprostředkování nákupu a prodeje. I během víkendu.

Na Coinmate je možné nakoupit či prodat kryptoměny okamžitě, oproti delšímu procesu na jiných krypto institucích nebo směnárnách.

Díky pokročilým možnostem burzy můžete nakupovat a prodávat kryptoměny pomocí limitních a tržních příkazů, což je nejvýhodnější způsob nákupu a prodeje. Burzy nemají zvýšené poplatky jako směnárny, které musí nakupovat kryptoměny na burzách, za což si musí zákazník připlácet. Na burzách se potkává nabídka s poptávkou. Jde o peer-to-peer platformu, kde prodávající hledají nakupující a nakupující mohou snadno a rychle díky nabídce nakoupit kryptoměny.

Standardně se obchoduje vůči dolaru, euru nebo jejich stablecoinům. Díky Coinmate ale existuje první a jeden z mála českých trhů také pro pár BTC/CZK.

Rozhraní kryptoměnové burzy Coinmate
Rozhraní rychlého nákupu na kryptoměnové burze Coinmate

Coinmate umožňuje rychlý nákup kryptoměn za české koruny. Jedná se tak o ideální službu pro naprosté nováčky ale i pro každého, kdo potřebuje nakoupit co nejrychleji a nejefektivněji.

Pravidelný nákup

Burza nabízí i řadu funkcí, které obchodování s kryptoměnami usnadňují, například automatické investování (DCA) do bitcoinu či etherea, které uživatelům umožňuje snižovat vliv volatility trhu a průměrovat si nákupní cenu. Nastavení je jednoduché: vyberete kryptoměnu, nastavíte trvalý příkaz ve své bance a systém se postará o automatické nákupy.

Rozhraní burzy Coinmate v rámci nakupování pomocí strategie DCA

Lightning Network

Coinmate podporuje převody bitcoinu za pomoci sítě Lightning Network, která umožňuje rychle a levně posílat bitcoinové transakce. Pro využití této sítě na Coinmate potřebujete mobilní Lightning peněženku a účet na burze. Mezi doporučené peněženky patří Wallet of Satoshi (pro úplné začátečníky) nebo Phoenix (pro pokročilejší). Vše probíhá v rámci sekund a s naprosto miniaturními transakčními poplatky v porovnání s onchain platbami bitcoinu.

OTC desk a movitější klientela

Zájem o bitcoin a kryptoměny zaznamenává Coinmate nejen u jednotlivců, ale i v rámci B2B, tedy mezi firmami a movitější klientelou.

Coinmate nabízí kompletní krypto služby pro firmy, včetně bezpečné úschovy kryptoměn, retailového partnerství, OTC obchodování a odborného poradenství. Úschova kryptoměn je realizována pomocí nejmodernější infrastruktury zaručující bezpečnost na úrovni bank, s oddělenými klientskými prostředky. Retailové partnerství umožňuje firmám nabízet svým zákazníkům snadný nákup a bezpečnou úschovu digitálních aktiv, s možností integrace přes API.

Pro velké pohyby kryptoměn nabízí Coinmate službu OTC (Over-the-counter), která umožňuje obchodování od 2,5 milionu korun s individuální péčí a rychlým vyřízením. Kromě toho Coinmate poskytuje školení a poradenství na míru, pokrývající technologii, legislativu a bezpečnost kryptoměn. 

______________________________

Od roku 2014 zobchodovala společnost Coinmate už 50 miliard korun. Průměrná výše transakce se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Za první polovinu roku 2024 “proteklo” skrze burzu více než 6,2 miliardy korun, tedy meziročně o 100 % více. Nejpopulárnější kryptoměnou, kterou uživatelé na burze nakupují, je bitcoin (65 %), solana (20 %) a ethereum (10 %).

Postupem času se burza Coinmate vyvinula v jednu z nejdůvěryhodnějších v Evropě a v poslední době rozšiřuje své působení také nad rámec retailových zákazníků a uživatelů. Společnost za poslední roky zaznamenala také personální nárůst – od roku 2021 se její tým rozrostl z pěti členů na třicet a původně externí vývoj soustředila plně na vlastní síly.

Bezpečnost, edukace a byznysová partnerství

Nejdůležitějším pilířem, na kterém si Coinmate zakládá, je to, aby veřejnost měla solidní, stabilní a bezpečný přístup ke kryptoměnám.

Coinmate je jedna z mála společností, která dbá a má zajištěné všechny náležitosti, ke které ji podmiňuje zákon a které chrání spotřebitele. V roce 2024 také zavedla přísnější ochranu pro konkrétní rizikové skupiny obyvatel jako reakci na zvyšující se množství podvodníků zneužívajícím důvěry zejména starších obyvatel.

Status bezpečné možnosti nákupu a prodeje kryptoměn si drží v České republice už desátým rokem a nadále pracuje na tom, aby byla pozitivním příkladem kryptoměnového odvětví, na které je nahlíženo často zbytečně skrz prsty kvůli podvodným aktérům.  

Druhým pilířem je edukace veřejnosti o fungování a benefitech kryptoměn. Toho se snaží dosáhnout prostřednictvím obsáhlé vzdělávací sekce na svých webových stránkách, kde zájemci naleznou slovník důležitých pojmů, ucelené kurzy, články na jednotlivá témata i týdenní zprávy ze světa kryptoměn. V minulosti burza pořádala také sobotní školení týkající se obchodování s bitcoinem.

Do mainstreamu pomáhá kryptoměnám proniknout také skrze spolupráci s velkými společnostmi. První vlaštovkou se stalo partnerství s největší českou sázkovou kanceláří Tipsport, jejímž prostřednictvím chce Coinmate oslovit potenciálně nové zájemce o kryptoměny, kteří by se k nim jinak standardní cestou nedostali, případně je šance velmi malá. 

Jedná se však o předzvěst dalších B2B spoluprací, na které se mohou uživatelé těšit.