Lokální

Pizza day: Výročí nejdražšího sousta v dějinách

Bitperia

May 21, 2024

5

Min

Kolik byste byli ochotni utratit za dvě pizzy? Ať vyslovíte jakoukoliv částku, zřejmě se ani zdaleka nepřiblíží tomu, kolik za ně 22. května 2010 zaplatil jistý floridský programátor Laszlo Hanyecz.

Je dost možné, že by mu sousto uvízlo v krku, pokud by tušil, že právě přichází o jmění v hodnotě zhruba 15 miliard korun. Říkáte si, jak by mohl někdo zaplatit za pizzu takovou sumu? Odpověď se neskrývá v nadpozemské chuti či slavném šéfkuchaři, ale v platební metodě, kterou Laszlo zvolil.

Nákup dvou slaných koláčů v roce 2010 je totiž považován za jedno z prvních použití bitcoinu jako platebního prostředku. A protože se bavíme o roku 2010, hodnota jedné jednotky této nejstarší kryptoměny byla… jaká vlastně?

Cena bitcoinu je určena nabídkou a poptávkou. Pokud není nikdo ochoten bitcoin koupit, pak fakticky žádnou cenu nemá. A právě 22. květen 2010 je považován za den, kdy bitcoin svou tržní hodnotu poprvé získal.

Hlad jako hnací síla pokroku

Laszlo Haynecz, bitcoinový nadšenec, těžař a programátor, 18. května 2010 dostal chuť na pizzu, s čímž se svěřil na bitcoinovém internetovém fóru. Vzhledem k tomu, že tehdy neexistovala pizzerie, která by bitcoin přijímala (či o něm vůbec kdy slyšela), nabídl Laszlo uživatelům fóra, že zaplatí 10 000 bitcoinů, pokud mu někdo pizzy připraví, případně koupí a doručí.

Dvě pizzy z řetězce Papa John’s Pizza za smluvených 10 000 BTC Laszlovi (poté, co svou nabídku několikrát zopakoval) nakonec 22. května přivezl jistý Jeremy „Jercos“ Sturdivant. Bitcoiny tady nepřijal samotný řetězec Papa Johns, ale Jeremy, který je získal jako „kompenzaci“ za to, že šel do pizzerie, koupil dvě vybrané pizzy za americké dolary a osobně je doručil.

Laszlo Hanyecz s dětmi na fotografii, kterou poslal na bitcoinové fórum jako důkaz o realizovaném obchodu.

Laszlo ale v nakupování za bitcoiny nepřestal. Podobným způsobem se postupně připravil o zhruba 100 tisíc bitcoinů, které získal domácí těžbou. Asi se není čemu divit, že se Laszlo k této vzpomínce nerad vrací.

„Myslím, že úvahy o současné hodnotě těch bitcoinů pro mě nejsou dobré,“ svěřil se Hanyecz v roce 2019 serveru CBS.

Na druhou stranu koupí dvou pizz v hodnotě 41 dolarů poprvé dokázal, že kryptoměna může mít i své praktické využití. Dnes je obchod, který před lety uskutečnil, v komunitě fanoušků Bitcoinu známý jako Bitcoin Pizza Day.

Včera není dnes

Uběhlo několik málo let a nad tím, co se v roce 2010 mohlo jevit jako běžné, dnes můžeme jen kroutit hlavou. Přinášíme několik dalších zajímavostí, které se k této události vážou.

  • Jeremy Sturdivant, který 10 000 BTC obdržel, je nakonec prodal. V rozhovoru pro stránku „Bitcoin Who’s Who“ z roku 2015 prozradil, že tak učinil v době, kdy byla jejich celková hodnota přibližně 400 dolarů. Odůvodnil to tím, že peníze jsou na to, aby se utrácely.
  • Pizza Day se slaví až od roku 2014, kdy Hanyeczův příběh mediálně zpopularizoval článkem v New York Times a následně se stal žhavým tématem na Twitteru. Když cena bitcoinu poprvé překročila 1 000 dolarů, tématu se chytily i další magazíny jako TechCrunch, Slate či The Wall Street Journal, které celý příběh výrazně zpopularizovaly.
  • Transakce je zaznamenaná na bitcoinovém blockchainu v bloku 57 043. Jedná se o jedinou transakci v tomto bloku kromě té, která vyplatila těžební odměnu 50 BTC. Bloky obsahující pouze jednu nebo dvě transakce byly v této době běžné. Ve skutečnosti mnoho bloků nalezených v raném období bitcoinu obsahovalo pouze coinbase transakci (odměnu za vytěžení) bez jakýchkoli dalších skutečných účetních operací.
  • Celková Haynecz útrata byla ve skutečnosti 10 001 BTC. Za provedení transakce zaplatil dnes těžko uvěřitelný 1 celý bitcoin jako poplatek těžařům sítě.
  • Hayneczovi mince byly pravděpodobně vytěženy pomocí GPU (grafické karty) v době, kdy ještě dominovala těžba na CPU. Hanyecz sice nebyl první těžař na GPU – tento titul je obecně uznáván Art Forzovi - Hanyecz však byl nadšeným těžařem GPU a Satoshi Nakamoto z toho neměl velkou radost. Údajně příliš neuznával konkurenční výhodu těžařů GPU. Hanyeczovi to ale očividně nevadilo a jeho těžba mu přinesla desítky tisíc mincí. Po výměně stovek e-mailů s Nakamotem v raných dnech bitcoinu také později řekl, že si myslí, že tvůrce bitcoinu „byl divný“.

Utracení 10 000 BTC za pár pizz se stalo klíčovým momentem v dějinách Bitcoinu a jméno Laszlo Hanyecz se nesmazatelně vrylo do historie. Tato událost pomohla udělat z Bitcoinu to, čím je dnes. Možná, že někde v paralelním vesmíru existuje jiná verze Hanyecze, která toho dne nedostala chuť na pizzu a o pár let později si koupila oranžové Lamborghini. Kdo ví…