Knihy

Kniha Bitcoin je budoucnost od amerického autora Vijaye Boyapatiho

Braiins

December 24, 2023

5

Min

Slavná kniha Bullish Case for Bitcoin od Vijaye Boyapatiho v českém překladu.

Jako další ve volné sérii překladů stěžejních knih o bitcoinu přinášíme knihu, která v době svého vzniku, tehdy ještě jako obsáhlý článek, iniciovala mnohé ze současných vlivných bitcoinerů. Jedná se o titul Bullish Case for Bitcoin z pera původně australského bitcoinera Vijaye Boyapatiho, žijícího nyní ve Spojených státech. Autor se v útlé avšak velmi čtivě psané publikaci věnuje ekonomické podstatě bitcoinu v širším kontextu historie peněz, kterým v jeho očích bitcoin navrací funkci uchovatele hodnoty. Dále vysvětluje přijetí bitcoinu jako příklad takzvaného hype cyklu a vyjadřuje se i přetrvávajícím nepřesnostem a polopravdám, které o bitcoinu kolují.

Optimistický avšak ne zcela nekritický nádech knihy tak má reflektovat i český název Bitcoin je budoucnost. Jak píše Josef Tětek v závěru své předmluvy k českému vydání: „Text Vijaye Boyapatiho zkrátka naplňuje čtenáře racionálním optimismem. Bitcoin není instrument na rychlé zbohatnutí, není však ani technologickým módním výstřelkem, který by mohl být rychle překonán. Bitcoin je unikátní pokus o odluku peněz od státu a Vijay metodicky vysvětluje, proč zrovna tento pokus má velmi vysokou naději na úspěch.“

{{custom-cta}}

Knihu ocení zejména začínající zájemci o tuto problematiku, své si ale jistě najdou i zkušení bitcoineři. Popularitu knihy podrthuje i fakt, že od prvního vydání článku v roce 2018 a následnému knižnímu vydání v roce 2021 se text dočkal překladu do dvaceti jazyků a čeština je symbolicky jednadvacátým jazykem. Pro Braiins Publishing je to pak jubilejní desatý vydavatelský počin v češtině, pokud počítáme i překlad whitepaperu, který spolu s dalšími tituly můžete zakoupit jako plakát na e-shopu Bitperie.

Video: křest knihy + panelová diskuze

Braiins tým křtí knihu Bitcoin je budoucnost spolu s Josefem Tětkem - autorem předmluvy. Následuje panelová diskuze s Jakubem Vejmolou (Kicom) a Pepou Tětkem.

Knihy ke stažení zdarma

Všechny naše bitcoinové publikace najdete ke stažení zdarma na: https://www.bitperia.cz/knihy

Prodej fyzických knih

Fyzickou kopii našich knih seženete u nás na eshopu nebo u některého z našich partnerů:

Hledáme vývojáře!

Naší zákazníci jsou globální, ale schopné místní vývojáře hledáme neustále. Pokud vás zajímá oblast těžby Bitcoinu nebo máte rádi práci v progresivním tech stacku (Rust, Bitcoin, desítky serverů po celém světě se stovkami tisíc připojení za sekundu a mnohem více) tak se určitě ozvěte.

Vyvíjíme software i hardware pro bitcoinové těžaře - pojďte do toho s námi: https://braiins.com/careers
Všechny naše bitcoinové knihy k dostání na jednom místě.